При кода има процес на компилация, който го превръща в изпълним

...
При кода има процес на компилация, който го превръща в изпълним
Коментари Харесай

Кодовете на машините“ за гласуване - що за животно е това

При кода има развой на компилация, който го трансформира в осъществим програмен продукт, който се подписва от ЦИК и се конфигурира, изяснява народен представител - софтуерен инженер

„ Оттеглете закона и ще ви дам кодовете “. Това споделил експремиерът Кирил Петков от „ Продължаваме промяната “ пред Георги Свиленски от Българска социалистическа партия. Последният разгласи това от парламентарната естрада предходната седмица и провокира скандал.

„ Кой е той, че ще държи кодовете на машините в България “ , попита тогава Свиленски.

Кирил Петков прикани сътрудника си да отдръпна думите си, тъй като той му бил споделил друго: „ Ние сме подготвени да подкрепим всевъзможни оферти за одитиране кода на машината. “

Георги Свиленски обаче настоя, че не е изкривил изявлението на Петков, като наново го цитира, въпреки и с леко изменение: " Казахте - оттеглете закона и ще имате отворените кодове - това съм чул, това сте споделили, какво сте желали да кажете, е напълно различен въпрос. Има два реда депутати, които ви чуха. “

След това Кирил Петков разгласи, че ще съди Свиленски. Няколко дни по-късно пък прокуратурата се самосезира, с цел да ревизира обвиняванията по отношение на експремиера.

Вчера къс коментар по въпроса направи и служебният министър-председател Гълъб Донев: „ Няма по какъв начин един човек от политическа партия да държи кодовете на машините и да манипулира вота. Това не е една флашка, която се разнася напред-назад. Сложна система е. Аз самият си признавам, че не съм специалист-програмист. Не мога да разясня тези кодове на машините. “

Какво обаче съставляват „ кодовете на машините “? До момента от Централната изборна комисия необичайно мълчат по тематиката „ машинен против книжен избор “. Обикновеният жител пък мъчно се ориентира в спецификата на понятията.

Обяснение пристигна от някогашния министър на електронното управление– в този момент народен представител от „ Демократична България “. Той е и приет топ експерт – софтуерен инженер.

“Няма кодове. Има " първоначален код ". Той разказва какво прави машината , с цел да регистрира и прибави гласовете в протокола (както и още много неща, инспекции на флашките, сключване на протоколи, записване в вестник на събитията и т.н.). Изходният код не дава права върху машините, това не е PIN код (с PIN код също не се получава достъп, просто се започва и завършва изборният ден) ”, написа Божанов във фейсбук.

“Кодът е предоставян за обзор на партиите, декларирали предпочитание . Имаше три партии (коалиции), декларирали такова предпочитание. Демократична България, Политическа партия и ГЕРБ. Имаше няколко срещи, на които се обсъждаха разнообразни елементи от процеса. На последната, на която беше даден достъп до кода, отидох единствено аз. Пак споделям - достъпът не дава опция да се 'пипа' нищо . Все едно като ви дам чертежите на жилището ми, да можете отдалечено да ми остъклите терасата. Както при чертежите има развой на строителство, който ги трансформира в действителен обект, по този начин при кода има развой на компилация, който го трансформира в осъществим програмен продукт , който се подписва от ЦИК (с ключ който единствено те имат) и се конфигурира на машините ”, написа още Божидар Божанов.

 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР